Arnaldo Lopez bouwt zijn terz gitaar voor bekende Volendammers (Artikel Hallo Almelo 17-9-2018)

ALMELO – Wie Arnaldo Lopez kent, kent hem voornamelijk van zijn harten van hout. Urnen of herinneringskistjes voor miskramen, prematuren en voldragen baby’s. Of je kent hem als gitarist. Maar sinds kort bouwt hij ook akoestische gitaren en niet zonder succes. De eerste gitaar, een kleine terz gitaar, is een groot succes. Hij bouwt nu zelfs een hele serie voor een bekend Volendammer en de gitarist van Guus Meeuwis. Zaterdag en zondag is zijn werk te bewonderen tijdens de Open Atelierroute.
 

“Ik ben altijd al met hout bezig geweest. Gaf me wat hout, spijkers en een hamer en ik was gelukkig”, blikt Lopez terug. Hij kwam wel eens van een rommelmarkt thuis met zeven gitaren. “Die deden het dan allemaal niet meer even goed. Dan maakte ik er weer een instrument van en bleven er van die zeven gitaren er uiteindelijk maar twee over.”

Na zijn schooljaren kwam hij te werken bij een lijstenmakerij. In die tijd bouwde Arnaldo ook zijn eerste elektrische gitaar. “Als hobby bij mijn vader in de schuur, met een bijtel. Ik had toen nog niet alle apparatuur en lette niet op de luchtvochtigheid, wat zeker bij een akoestische gitaar heel belangrijk is.” Die eerste gitaar hangt nu in zijn atelier. Maar echt trots is hij er niet op. “Ik zou m zeker niet aan goede gitaristen durven laten zien.”

In de rij voor Arnaldo
Dat is nu wel anders. Bekende Nederlandse zangers staan bijna in de rij voor een handgemaakte terz gitaar van Arnaldo. “Daar had ik niet van durven dromen en dat was ook zeker niet de bedoeling.” Inmiddels is hij aan de slag voor Jan Smit, Stefan Blankestijn (gitarist van Guus Meeuwis), Jaap Kwakman (3JS), zijn compagnon en Nick Schilder. En dat allemaal door toeval.

Ontroerd door de klanken
Arnaldo heeft twee jaar lang aan zijn terz gitaar gewerkt. Een eigen model, met de hand gemaakt. “Ik ken al jaren gitarenbouwer Febo Waanders uit Daarlerveen. Hij bood aan samen een gitaar te bouwen voor mezelf. Ik wilde graag een heel kleine terz gitaar.” En dat bracht de nodige uitdaging met zich mee. Want de gitaar heeft drie fretten minder dan een normale gitaar, waardoor de hals korter is. “Maar ik wilde wel dat het nog steeds een gitaar bleef, dus gebouwd als een grotere gitaar. Geen kindergitaar”, benadrukt Lopez. Onder meer het bekende gitaarmerk Martin heeft zo’n een in de collectie. “Betaalbaar, maar klinkt akoestisch nergens naar vind ik.”

Dus ging Arnaldo aan de slag met karton om een ontwerp te maken. En daar ging bijna de meeste tijd in zitten. Want de gitaar moest er wel mooi en ‘vriendelijk’ uit zien. En hij maakte zijn eigen gereedschap om de gitaar te kunnen bouwen. Uiteindelijk ging Arnaldo met het resultaat naar een grote muziekwinkel in Dedemsvaart. “Ik ben gitarist, ik componeer en heb een absoluut gehoor. Maar om je eigen instrument te beoordelen…” Bij de eerste keer erop spelen ontroerde de klank hem. Maar ook de eigenaar van de muziekwinkel.

Snelle bekendheid
Een goede vriend uit Volendam wilde de nieuwe aanwinst ook wel eens proberen. Maar er werd bijna meer geappt dan gespeeld. “Mag ik hem meenemen?”, vroeg hij toen aan mij. Daar moest ik dus helemaal niet aan denken. “Maar mijn buurman wil er op spelen.” Nou en, dacht Arnaldo. Totdat hij hoorde dat die buurman Jaap Kwakman heet. “Hij wilde ook meteen weten hoeveel de gitaar kost.”

Jaap Kwakman mocht uiteindelijk de gitaar proberen. En dat deed hij… tijdens een optreden eind juni. Kwakman plaatste een filmpje op Instagram van zijn optreden met de 3JS met Arnaldo’s gitaar. En die gitaar ging ook mee naar Concert at Sea. “Racoon en Sting hebben mijn gitaar daar gehoord en waren er ook enthousiast over. Uiteindelijk heeft Jaap Kwakman langer dan ik mijn gitaar gehad.”

En nu heeft Arnaldo nog weinig tijd om er op te spelen, want er zijn dus vijf bestellingen binnen. “En van elke artiest krijg ik de vraag hoe lang het duurt.” Dit keer bouwt hij de gitaren in serie, voor het eerst. “Ik hoop dat het wel wat sneller gaat.” Arnaldo verzekert dat zijn harten van hout blijven. “Het kan zijn dat voor een urn een wat langere wachttijd komt.”

Het atelier van Arnaldo Lopez is te vinden aan de Boomshoeksstraat 4 in Almelo. De Atelierroute is zaterdag 22 en zondag 23 september van 11.00 tot 17.00 uur.

No Comments

Leave a Reply